Historiska klubben Badelunda och Anundshög 19/5

Historiska klubbens utflykt till Badelunda och Anundshög den 19 maj

Väderprognosen för natten mellan torsdag och fredag förliden vecka talade om 20 – 30 mm regn, och redan vid halv sex på torsdagseftermiddagen hade mörka moln börjat torna upp sig vid horisonten. Det var dock inget som avskräckte en handfull deltagare ur Historiska klubben att infinna sig till den planerade utflykten till Anundshög i Västerås. En förtrupp på tre personer möttes vid OK I Kvicksund kl 18:00 för gemensam transport till Badelunda. Vid ankomsten började man ovanligt nog programmet med en fikastund. Detta för att två eftersläntare skulle hinna ikapp.

Anundshög är ett unikt gravfält med inte mindre än fem skeppssättningar och den gigantiska jordhög, som fått sitt namn efter den person som ansetts ligga begravd här. Bröt-Anund var, enligt legenden bör tilläggas, då historiska fakta från tider så långt bakåt ofta är höljda i dunkel, en svensk kung, som under goda år på 600-talet fick sitt namn av att han röjde mark och anlade vägar.

Åtta stora informationsskyltar berättar om områdets historia och nämner bland annat de så kallade Tunagravarna i närheten, som innefattar landets guldrikaste grav och där kvinnor fått en på den tiden för dem ovanligt exklusiv begravning. Man får också veta att den väg, som passerar gravfältet, var en del av den eriksgata genom landet nyvalda kungar fordom gjorde.

Via en trätrappa nåddes toppen av den nio meter höga jordmassan, varifrån man har en magnifik utblick. Två av de nedanför liggande skeppssättningarna framträder som en åtta, och man ser den runsten, där Anunds namn är ett av dem som ristats.

Efter en dryg kvarts lång skogspromenad längs Badelunda fornstig kom man till det närliggande Tibble, där en förhistorisk labyrint finns bevarad. Klockan hade nu passerat 20:00 och åenstaka regndroppar började falla, vilket var ett tecken på att det var dags för återfärd efter ännu en intressant historisk utflykt i Verdandis regi.

Hans Persbjer

Publicerat i Medlemsaktiviteter | Kommentarer inaktiverade för Historiska klubben Badelunda och Anundshög 19/5

Jäders Kyrka – Historiska Klubben 5/5

När vi lämnat större delen av våren bakom oss och sommaren närmar sig med stormsteg har Historiska klubben, liksom förra året, flyttat sin verksamhet utomhus. Under ett antal tillfällen framöver bjuder man in Verdandis medlemmar till utflykter med historiskt intressanta mål. Man kommer att besöka platser för att i sann Verdandianda, med den gemenskap, det gemyt och goda humör samt den samlade erfarenhet det innebär, känna historiens vingslag och samtidigt njuta av vår natur.

Årets första utflykt gick den 5 maj till Jäders kyrka, som Verdandi vid några tillfällen tidigare besökt och en gång varit inne i. Sådan tur hade man inte denna gång, men då byggnadsställningarna efter den nyligen genomförda restaureringen tagits bort kunde man ändå vandra ett varv runt den imposanta byggnaden och se bland annat det runskriftsprydda gravklotet ”Limpan”, som är inmurat i den södra väggen.

Desto större tur hade man vid kyrkstallarna på andra sidan vägen, där en utställning om Axel Oxenstierna, som till stor del bekostade bygget av kyrkan, sedan några år byggts upp. Den var egentligen inte öppen denna tid, men då ett annat sällskap beställt en guidad tur fick Historiska klubben välvilligt tillgång till lokalerna för att som hastigast på egen hand titta in i de olika rum utställningen är indelad i.

Kvällen avslutades med ett motionspass, då man besteg den närliggande Sofiebergsåsen för en fikastund, under vilken man fick tillfälle att utbyta tankar och delge varandra information. Sofiebergsåsen är mest känd för sina backsippor, som dock den här tiden på dygnet inte visade sina bästa sidor.

Utflykterna kommer att genomföras företrädesvis på torsdagskvällar, men ett undantag var en resa lördagen den 14 maj, då man samlades kl 10:00 vid OK i Skjulsta för vidare färd till tre sockenkyrkor, ingående i Västra Rekarne församling, och ett slott. Föreningens släktforskningsexpert Peder, som var dagens guide, visste att berätta vilken guldgruva våra kyrkogårdar med sina gravstenar är för den genealogiskt intresserade.

Första kyrka att besöka var Gillberga kyrka, den mindre kända av de två kyrkobyggnader i kommunen, som har för våra trakter ovanliga trappstegsgavlar. Den mer kända är Torshälla kyrka.

Dagens andra besöksmål var Lista kyrka, där närvaron av en klockstapel på en höjd i närheten fick sin förklaring i avsaknaden av torn på själva kyrkobyggnaden.

Tredje och sista kyrka att besöka var Öja kyrka, vid vars södra vägg man kunde inmundiga sin medhavda matsäck i behagligt solsken.

Då kyrkor idag sällan är öppna kunde sällskapet inte komma in i några av de besökta byggnaderna, vilket heller inte var syftet för dagen. Det var kyrkogårdarna med sina gravvårdar som var av intresse för utflykten. Från inskriptioner på gravstenar och monument kan man hämta mycket information om bygdens historia, såsom vilka släkter som varit tongivande och dominerande. På senare tid har kulturgravar blivit vanliga. Dessa, som sköts av kyrkoförvaltningen, har ett särskilt kulturhistorskt värde, exempelvis på grund av utformingen eller tillverkningsmaterialet.

Alla de besökta kyrkorna var vackra och ståtliga byggnadsverk med en lång historia. Dock kunde de nog inte mäta sig med dagens slutdestination – ett slott, i vars byggnadsdetaljer man kan utläsa årets indelning i dagar, veckor, kvartal och månader. Stora Sundby slott vid Hjälmaren har anor från 1200-talet men fick sitt nuvarande utseende på mitten av 1800-talet. Dess fyra stora torn och tolv mindre är sinnebild för årets årstider respektive månader. Kalenderns veckor representeras av 52 rum medan 365 fönster markerar antalet dagar.

Hans Persbjer

Publicerat i Medlemsaktiviteter | Kommentarer inaktiverade för Jäders Kyrka – Historiska Klubben 5/5

Dansafton 7/5 2022

Tack till bästa Junix orkester och alla dansare som var med och gjorde denna dansafton till en härlig kväll Full fart från start till slut, härliga danslåtar, fin gemenskap och en massa glada personer, precis som det brukar vara. Vi ses på dansgolvet igen den 28/5 och då tillsammans med Gideons orkester. Observera att vi är på Lagerkvistgstan 2

Publicerat i Medlemsaktiviteter | Kommentarer inaktiverade för Dansafton 7/5 2022

Våffeldagen 24/3 2022

Våffeldagen firades utanför föreningslokalen. Ett flertal medlemmar kom för att låta sig smakas av nygräddade våfflor tillsammans med en klick sylt och grädde.

Publicerat i Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Våffeldagen 24/3 2022

Årsmöte och Dansafton 20/3 2022

Vi tackar bästa Junix för en toppenkväll dansafton 19/3. Härliga dansvänliga toner av de proffsiga musikerna och ett 50 tal dansanta och glada personer var på plats.
Nu har vi öppnat upp så även icke medlemmar är hjärtligt välkomna i vår fina gemenskap. Alla som kommer tas emot med öppna famnen, precis som det skall vara i Verdandi.

Frågan får förstås alla, vill du bli medlem?

Lördagen började redan under eftermiddagen med Verdandi Eskilstunas årsmöte. Drygt 30 medlemmar deltog. Inbjuden mötesordförande var Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande som fullföljde sitt uppdrag. Lite frågeställningar gällande både aktiviteter och budget lyftes under mötet, vilket är utvecklande. Sittande styrelse fick fortsatt förtroende även under 2022 , att leda Verdandi Eskilstuna. Efter mötet fick vi även lite insyn från Jimmy om vad som händer i vår kommun.

Publicerat i Medlemsaktiviteter | Kommentarer inaktiverade för Årsmöte och Dansafton 20/3 2022

Dansafton 12/2 2022

Verdandi Eskilstuna i Jädersgården. Säkert många trötta och ömma fötter men vilken glädje att vara med dessa underbara dansanta personer som bidrar till dessa härliga kvällar. Vi var drygt 50 personer men det finns plats för många till.
Stort tack till orkestern Gideons med Hans, Peter, Conny och Robert som levererar härlig dansmusik.

Publicerat i Medlemsaktiviteter | Kommentarer inaktiverade för Dansafton 12/2 2022

Årsmöte 2022

Lördag den 19 mars
Klockan 15:00
Plats: Jädersgården
Efter årsmötet bjuds det på smörgråstårta och fika

Motioner och eventuella frågor skickas in senast 2/3
Sedvanliga årsmötesförhandlingar
Anmäl dig gärna till årsmötet senast 2/3 (så vi får mat till alla)

Kontakt:
073-815 60 84
info@verdandieskilstuna.se

Klicka här för att ladda ner affischen

Publicerat i Föreningsinformation | Kommentarer inaktiverade för Årsmöte 2022

Verdandi önskar er alla en God Jul

Verdandi Eskilstunas medlemmar och följare önskas en fridfull jul 🌺

Julfika med dans annandag jul är inställd pga rådande situationen i samhället. Va rädda om varandra ❤️

Publicerat i Föreningsinformation | Kommentarer inaktiverade för Verdandi önskar er alla en God Jul

Boulesäsongen Hösten 2021

Boulehösten är över och det har varit en hård kamp för att bli en ligavinnare.
Det har varit lite osäkerhet om hur det hela fungerar så här kommer en förklaring:

Vi har träffats vid 11 tillfällen och spelat matcher i slumpmässiga lag. Dock har det varit en individuell tävling hela tiden. Vilket betyder att oavsett vem du spelar med samlar du poäng enbart till dig själv. Poängen i listan nedan är antalet matcher respektive person vunnit. Poängskillnaderna fungerar likadant som målskillnad i andra sporter.
Under tabellen ser ni placeringarna 2-5 på bild och pokalen

Grattis Birgitta till din förstaplats!
I andra och tredjepris fick Roland och Inga-Lill varsin unik Snäckkalender!

Poängligan:

NamnPoängPoängskillnadPlacering
Birgitta22+123VINNARE!!!
Roland21+402
Inga-Lill18+183
S?ren16+224
Hasse K16+135
Rolf.S13+28
Ronny12+4
Owe11+63
Torgny7-11
Yvonne4-48
Hans P3-66
Margit6+20
Rolf.G2+9
Margot2-50
Anne-Lie0-4

 

 

Publicerat i Medlemsaktiviteter | Kommentarer inaktiverade för Boulesäsongen Hösten 2021

Dansafton 1/10 2021

50 verdandister som roade sig med dans, prat och gofika (räkmackor, ost/skinka och så en köttbullsmacka)
Alla är så fantastisk trevliga och dessa kvällar ger än mer energi
Föreningen tackar alla som kommer och bidrar till att alla våra aktiviteter

Publicerat i Medlemsaktiviteter | Kommentarer inaktiverade för Dansafton 1/10 2021