I närmare 30 graders värme genomförde Verdandi en bilutflykt torsdagen den 15 juli. Resmålet var hemligt, men de sju deltagarna hade fått ett antal ledtrådar à la ”På spåret”, med vilkas hjälp man hade chans att lista ut vart man var på väg. Från samlingspunkten i Skjulsta gick färden ca två mil söderut innan man nådde destinationen, som visade sig vara Botvidstäppan – en lätt förbisedd oas i Bälgvikenskogarna.

Till denna plats är knuten en berättelse med rötter närmare 400 år bakåt i tiden. Tre vänner – Haar, Sven och Botvid – som tröttnat på det trettioåriga kriget tog sig den långa vägen från mitten av Europa upp till Mälarmården. De hade lyckats få med sig en skattkista, men då en av dem olyckligtvis råkade slarva bort nyckeln tog vänskapen slut. Då man trots försök att återfinna nyckeln inte lyckades fann en annan av dem för gott att slänga kistan i sjön.

De tre forna vännerna gick skilda vägar. Haar bosatte sig vid den sjö, som efter honom nu heter Harsjön. Sven tog över ett torp, vars namn han ändrade från Clemenstorp till Svenstorp. Botvid, slutligen, gifte sig med Ingebor och skapade med henne ett hem på Botvidstäppan. En del lämningar kan fortfarande ses på platsen, såsom husgrunder, murar och röjningsrösen.

Området är också en gammal kolbotten. En nyuppförd kolarkoja i traditionell stil har byggts på en tidigare grund. Ett speciellt röse utmärker platsen som är en skärningspunkt mellan tre härader – Österrekarne, Villåttinge och Oppunda.

Rundvandringen avslutades som vanligt med en gemensam fikastund. Före hemfärden dokumenterade man också besöket genom att skriva sina namn i gästboken.

Hans Persbjer