16/7 Idéfarmen Dunker

Verdandis utflykt denna vecka – som vanligt i strålande solsken – gick till centrum av det fagra sörmländska landskapet, där det första etappmålet var Idéfarmen i Dunker. Dunker tillhör Flens kommun, vars slogan är ”Sörmlands hjärta”, och var en av de åtta socknar som tillsammans med köpingen Malmköping utgjorde Villåttinge härad.

Runt Idéfarmens gräsfält finns skulpturparken ArtFarm, där man kan gå en konstrunda och beskåda verk av lokala konstnärer. Parken drivs ideellt på privat mark och är öppen dygnet runt till och med den 30 september. Årets tema är ”Room”. Vid varje konstverk finns en textad skylt med information om dess titel, konstnärens namn och vad som inspirerat till verket. Några av föremålen är interaktiva. Före rundvandringen hölls av mig, Hans en kortfattad information om Malmköpingsbygdens historia med tips om några intressanta platser utefter riksväg 53 mellan Malmköping och Eskilstuna.

Malmköping växte fram runt sandhedsmarken Malmahed efter det att Gustaf Adolf von Siegroth som nyutnämnd chef för Södermanlands regemente valt ut området till permanent övningsplats 1771. Orten kom att präglas av militär verksamhet från 1774 fram till 1921, då regementet flyttade in i nyuppförda kaserner i Strängnäs.

Ett mycket känt morddrama i den svenska kriminalhistorien utspelade sig i trakten kring Malmköping. Den 31 augusti 1874 bragtes ingenjör Herman Upmark och hans kusk August Larsson om livet vid ett överfall i närheten av Navesta. Förövarna, Gustaf Adolf Eriksson Hjert och Konrad Pettersson Lundqvist Tector, hade haft för avsikt att råna postdiligensen mellan Sparreholm och Eskilstuna, men då det var sent på natten råkade de i mörkret ta fel på vagn. Efter drygt två månaders flykt kunde de gripas och ställas inför rätta. Båda dömdes till döden, och efter avslagna nådeansökningar verkställdes domarna kl 0700 den 18 maj 1876. Tector gick sitt öde till mötes vid Stenkumla backe på Gotland, medan Hjert miste livet på Villåttinge härads avrättningsplats Lidamon inte långt från brottsplatsen. Halshuggningen av Hjert och Tector blev de sista offentliga avrättningarna i Sverige. Minnesmärken finns uppsatta vid både mordplats och avrättningsplats.

Ett kulturminne av betydligt äldre datum är den imponerande fornborgen Ogaklev i Ärla med drygt tusen år på nacken. Den är en av ca 300 fornborgar i Sörmland, mycket väl bevarad och värd ett besök. Man kommer dit genom att promenera ca en kilometer på den skogsväg som börjar vid Slytans rastplats öster om riksväg 53.

För den som tycker om att vandra i skogsterräng kan Hamra naturreservat ca tre kilometer söder om Ärla kyrka vara ett alternativ att ta i beaktande. Området består av barrskog med mycket gamla tallar, vilket framgår av deras sköldpaddsbark, och är beläget väster om riksväg 53. Vid ett besök på hösten bör man kunna plocka lingon och svamp.

Under hemresan från Idéfarmen togs en kort omväg via Grinda Säteri, där man kan beställa gårdsglass med snart sagt vilken smak man vill. All glass är tillverkad av lokalt producerade och odlade råvaror. I dessa coronatider kan kötiden bli lite längre än vanligt, men det är det absolut värt.
Text och bild Hans Persbjer

Det här inlägget postades i Medlemsaktiviteter. Bokmärk permalänken.