När Verdandi bjöd in till grillkväll i Skjulsta på tisdagen hörsammades detta av 15 medlemmar. Med tanke på att termometern visade närmare 30 grader kändes det skönt att man lyckats lägga beslag på den skuggigaste grillplatsen. Alla åt korv med god aptit och stämningen var som vanligt på topp.

Under kvällen avsattes också 45 minuter till en frivillig promenad upp på det närliggande Showberget, vilket lockade tolv av deltagarna. Väl uppe på berget kunde man njuta av en magnifik utsikt över Eskilstuna.

Promenaden bjöd naturligtvis också på en del lokalhistoria. Längs stigarna gick man förbi Ekhagen och ett minnesmärke som rests av Arbetarnes ring i Eskilstuna nästan på dagen 136 år tidigare. Man kom också att för tredje gången den här sommaren stöta på rester av ”Hertiig Karls grav” eller Karl IX:s kanal. De två tidigare tillfällena var vid besöken till Nybyparken i Torshälla och Rosenforsparken i Skogstorp.

Slutligen passerade man på tillbakavägen det gruvhål som finns inritat på en karta från 1680 och som tillhörde Vilsta herrgård. Gruvan hade dock inte givit någon större avkastning och lades därför ner. Det sägs att det silver man utvann gick åt till knapparna i kuskens livré.

Väl återsamlade vid grillplatsen kunde man pusta ut och återhämta krafterna före hemfärden. Promenaden hade inte varit lång, men man hade gått på stigar som bitvis var tämligen branta och beströdda med stenar och rötter.
Text och bilder Hans Persbjer