På torsdagskvällen togs elva Verdandimedlemmar på en rejäl nostalgitripp när man besökte Mälby Traktor- och Jordbruksmuseum i Jäder knappt två mil utanför Eskilstuna. Från att för ett trettiotal år sedan ha börjat i liten skala med att samla traktorer har Ove Jansson byggt upp ett museum med inte bara jordbruksredskap. På området finns även en gammal BP-mack, en handelsbod, en skomakarverkstad och en smedja samt köksredskap och diverse verktyg för allehanda ändamål. Totalt innehåller samlingarna över 1.500 föremål från förgångna tider, vilket gav många av deltagarna – de flesta i 70-årsåldern – flashbacks från barn- och ungdomstider. Av de cirka 70 traktorerna är den äldsta från 1925 och den yngsta från 1954.

Efter rundvandringen kunde man inta fika i den soliga sensommarkvällen utanför visningslokalerna. Före hemfärden passade dessutom några av damerna på att besöka Lillstugan, som också finns på området och tillhandahåller hantverk och presentartiklar av skilda slag.

Detta var den sista aktiviteten på Verdandis innehållsrika sommartablå för i år. Nu stundar hösten, som också kommer att erbjuda ett program med många godbitar på menyn. Redan nästa torsdag väntar en ny tidsresa för dem som väljer att samlas på Fristadstorget kl 1600 för en promenad över Nybron till Klosterparken och fortsättning på föreningens bouleturnering.

Text och bild Hans Persbjer