I Strängnäs stift firas Sankt Eskils dag den 11 juni. Vad kunde vara naturligare för Verdandi än att som utgångspunkt för sin torsdagsaktivitet denna vecka välja den mäktiga bronsstatyn på Klostergatan, och därigenom hedra den historiska person den föreställer? Eskils betydelse för oss som sörmlänningar är stor, då han är ett av våra skyddshelgon, men det är kanske framför allt som Eskilstunabor vi har anledning att minnas honom. Då han kom som missionär från England till ”Nordanskogs” norr om skogarna Kolmården och Tiveden hamnade han i Tuna. Efter att han lidit martyrdöden i Strängnäs år 1080 kom platsen att kallas Eskils Tuna. Genom åren har flera företeelser i staden uppkallats efter honom.

Efter Eskils död utvidgades Tuna kyrka till ett Johanniterkloster. Några århundraden senare tog Gustav Vasa reformationen som förevändning att dra in klostrens egendomar till kronan. Johanniterklostret revs till förmån för slottet Eskilstuna Huus, som förstördes i en brand 1680.

Efter att ha hedrat Eskil vid statyn gick deltagarna in till Slottsskolans skolgård på andra sidan Klostergatan för att beskåda både den minnessten över Eskilstuna Huus, som är rest där och Allan Ebelings stenmosaik föreställande slottet, som är infälld i en husfasad.

Därefter gick man den korta promenaden ner till Stadsparken för att njuta av lummig grönska, blomsterprakt och den offentliga konst, som är spridd över området. Kvällen avslutades med fika och boule i Klosterparken under ledning av föreningens egen instruktör Patrik.

Text och bilder: Hans Persbjer